Sos sojowy Kikkoman – koniec z nudą na talerzu

150x110

Sezon letni to doskonały czas na wdrożenie planu związanego ze zdrowym odżywianiem. Ten okres, jak żaden inny, sprzyja wykorzystywaniu w kuchni świeżych, sezonowych warzyw i zwróceniu większej uwagi na to, co trafia na nasz talerz. Staramy się więc jeść lekkie, proste i naturalne potrawy. Często jednak wiąże się to z monotonią i brakiem pomysłu na zdrowe, a zarazem wyraziste daniaz charakterem. Rozwiązaniem tego problemu jest w 100% naturalny, japoński sos sojowy Kikkoman, który stanowi doskonały składnik wzbogacający smak wielu potraw, nie tylko z kuchni azjatyckiej. Koniec dietetycznej nudy!

Czy Ty też jesteś jedną z osób na „wiecznej diecie”? Jeśli znudziło Ci się ciągłe przygotowywanie tych samych posiłków, pora na urozmaicenie Twojej kuchni! Zdrowe potrawy wcale nie muszą być niesmaczne czy niesłone. Z pomocą przychodzi sos sojowy Kikkoman. Już kilka kropel wydobędzie z potraw pełny, wyrazisty smak i co ciekawe, z powodzeniem zastąpi sól. Ponadto produkty sojowe mają mało tłuszczu, więc mogą być nieodłącznym elementem diety odchudzającej. Pozwala on na odkrycie zupełnie nowej płaszczyzny smakowej i dlatego jest idealny dla wszystkich, którzy chcą poznać nieznane oblicza swoich dotychczasowych kulinarnych specjałów. Sos sojowy jest doskonałym uzupełnieniem letnich zup, sałat, marynat, a także potraw smażonych i duszonych. Dodany do grillowanych warzyw, stworzy kombinację, której jeszcze nie znałeś, a którą
z pewnością będziesz chciał wprowadzić do swojego codziennego menu. Poeksperymentuj też z dressingami do Twoich ulubionych sałatek, a przekonasz się sam, jak łatwo można stworzyć wykwintne danie.
Sos sojowy Kikkoman stanowi inspirację do tworzenia ciekawych smaków. Wypróbuj więc kilka prostych przepisów, które pomogą urozmaicić Twoją dietę. Będziesz jeść zdrowo i … szczęśliwie!


Sałatka wiosenna
Składniki:
•  mix sałat
•  kilka plastrów wędliny np. pieczonej polędwicy
•  pęczek rzodkiewek
•  1/2 czerwonej cebuli


Dressing:
•  3 łyżki oliwy
•  1-2 łyżeczki sosu sojowego Kikkoman
•  sok z cytryny
•  pieprz do smaku
•  szczypta cukru
•  odrobina wody

Przygotowanie:
1. Przygotuj dressing: połącz oliwę z sosem sojowym Kikkoman, dodaj sok z cytryny
i dolej odrobinkę wody. Przypraw szczyptą cukru i pieprzem do smaku.
2. Sałatę wypłucz, osusz, rzodkiewki i cebulę umyj i pokrój w plasterki.
3. Delikatnie mieszając połącz wszystkie składniki: sałatę, plasterki wędliny, cebulę, rzodkiewkę.
4. Całość polej wcześniej przygotowanym dressingiem.

Cytrynowy dressing
Składniki:
•  1/3 szklanki oleju roślinnego
• 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
• 1/4 szklanki świeżego soku z cytryny
• 1/4 szklanki soku pomarańczowego
• 3 łyżki sosu sojowego Kikkoman
• 2 łyżki cukru
• 2 łyżki świeżego, posiekanego szczypiorku
• 1 łyżka posiekanej, świeżej pietruszki
• 3/4 łyżeczki czosnku w proszku

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki umieść w słoiku z pokrywką, zakręć i energicznie potrząsaj, aż do połączenia wszystkich składników. Pozostaw na 30 minut.
2. Dobrze wstrząśnij przed użyciem. Polej swoją ulubioną kompozycję warzywną.
3.Przechowuj w lodówce.